Maslinele Kalamata
În 100 de grame de măsline Kalamata se regăsesc aproximativ 230 de calorii, aproape 17 grame de grăsimi, 13 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre, dar şi 2.130 miligrame (2,3 grame) de sodiu – adică limita maximă admisă/zi.
De asemenea, conţin vitaminele B, C, E, K (benefice pentru sănătatea inimii şi a ochilor), precum şi minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, potasiu) care reduc riscul de anemie şi întăresc sistemul osos şi cardiovascular.
Conţinutul crescut de grăsimi nu ar trebui să sperie, pentru că 75% dintre acestea sunt mononesaturate (în principal acid oleic), deci benefice pentru sănătate, în special pentru inimă.
Consumul de măsline Kalamata este asociat cu un risc mai mic de instalare a bolilor de inimă şi a cancerului, precum şi cu îmbunătăţirea vederii şi a sistemului osos. Iată care sunt posibilele efecte benefice ale consumului de măsline Kalamata!
Uleiul de masline
Uleiul de masline este una dintre cele mai bune surse de grasimi mononesaturate, considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. 100 de grame de ulei de masline au 884 calorii, iar din totalul grasimilor continute de acest ulei, 73% sunt grasimi mononesaturate (acizii grasi omega 9), 14% sunt grasimi saturare si 11% grasimi polinesaturate (acizii grasi omega 3 si omega 6).
In acelasi timp, uleiul de masline contine si:
- Sodiu
- Potasiu
- Calciu
- Fier
- Vitamina E
- Vitamina K
- Antioxidanti (luteina, flavonoide)
Ce beneficii are uleiul de masline?
Considerat unul dintre cele mai sanatoase uleiuri alimentare, uleiul de masline este recomandat atat intr-un regim de viata sanatos in general, cat si in prevenirea anumitor boli. Facem, mai jos, o trecere in revista a beneficiilor oferite de consumul de ulei de masline:
- Efect benefic asupra sanatatii sistemului cardiovascular datorita continutului ridicat de grasimi sanatoase. Consumul de ulei de masline a fost asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare
- Efect antiinflamator datorita continutului de acid oleic. Aceasta substanta contribuie si la prevenirea unor forme de cancer, arata unele studii.
- Are un rol important in prevenirea imbolnavirii de Alzheimer datorita continutului de oleocanthal.
- Contribuie la prevenirea diabetului de tip 2
- Ajuta la controlul greutatii si la prevenirea obezitatii, o afectiune asociata cu boli cronice grave, precum diabetul.
- Amelioreaza efectele artitei reumatoide
- Ajuta la prevenirea unor afectiuni de la nivelul stomacului. Datorita efectului antibacterian, uleiul de masline combate dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea ulcerului, cat si a cancerului gastric.
- Amelioreaza astmul datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii
- Reduce sforaitul
- Este benefic si pentru afectiuni ale pielii precum dermatita, iritatia de scutec la bebelusi sau arsurile solare.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.